FAQ

Intrebari frecvente despre XENON


Care este diferenta între lampile clasice de halogen si xenon (HID)?
La becurile clasice de halogen, lumina este produsa de un filament. La becurile HID lumina este produsa de un arc electric, producand o putere si o temperatura coloristica mult amplificata.

Va trebui sa schimb farul daca doresc lampa xenon?
Nu este necesara schimbarea farului, doar becul "xenon" se va monta în locul becului de halogen. Se va amplasa sistemul electronic in spatiul motor si se vor efectua racordurile la sistemul electric al autovehiculului.

Lampa de xenon poate fi instalata ulterior în orice fel de autovehicul, motocicleta?
În cazul în care autivehiculul are becuri halogene, atunci aceasta este probabil conform standardului, deci este compatibila cu becurile standardizate si poate fi instalata fara dificultati.

Corpul de iluminat sau amalgamul nu este avariat în timpul functionarii lampii xenon?
Fata de cei 55 wati ai becului clasic de halogen, becul xenon ia doar 35 wati, astfel are o temperatura mai scazuta decât becul halogen si deci nu produce nici un fel de daune. (Fata de becurile de halogen cu randament sporit de 80-100 wati, care, pe lânga multe alte dezavantaje, sunt si neregulamentare, produc o lumina mult mai scazuta decat becurile HID xenon).

Ce înseamna numarul Kelvin?
Numarul Kelvin este culoarea becului. Halogenul galben este de 3.000 K, xenonul alb complet H.I.D. este de 4.300 K, iar albastrul arctic -6.000 K. in functie de cresterea numarului Kelvin, lumina becului este din ce în ce mai albastra.

Becul cu numar Kelvin mai ridicat este mai puternic?
Nu, cea mai puternica lumina o dau becurile de 4.300 K, iar cele cu numar Kelvin mai ridicat au putere de iluminare mai redusa.

Care ofera vizibilitatea cea mai buna?
Becul cu numar Kelvin 4.300, pentru ca lumina data de acesta este cea mai apropiata de lumina naturala, iar ochiul uman este cel mai sensibil în acest domeniu.

Ce bec va recomandam?
Noi recomandam becul de 4.300 K si becul 6.000 K albastru arctic. La comanda, putem procura si becuri cu nr. Kelvin mai mare, dar din punct de vedere al sigurantei, recomandam becuri cu numar Kelvin maxim de 6.000.

De ce nu recomandam becul cu numar Kelvin mai ridicat?
Temperatura coloristica a becului cu numar Kelvin mai ridicat distorsioneaza perceperea culorii, iar ochiul uman nu este destul de sensibil în acest domeniu. Nuanta albastruie a asfaltului umed absoarbe în mod semnificativ lumina albastra puternica.

Cât dureaza instalarea?
În functie de tipul autovehiculului, 1-1/2 ora.

Cum se efectueaza intalarea?
lnstalarea poate fi efectuata de orice atelier de electronica sau reprezentanta.

Nu orbeste masina care se apropie din fata?

În cazul unei fixari corecte a razelor, nu deranjeaza mai mult decât o lampa de xenon de fabrica.

Cum functioneaza?

Curentul puternic al luminii este dat de un arc electric într-un glob de sticla cuart umplut cu gaz de xenon si alte saruri metalice. Becul de xenon nu contine filament.

Daca lasam lampa de xenon pornita cu motor în stationare, se descarca acumulatorul?

Nu, deoarece consuma cu 60% mai putina energie decât lampa cu halogen, de aceea poate fi utilizat mult mai mult timp cu motor în stationare, fara a periclita acumulatorul.

Becul se arde rapid?
Fiabilitatea becului de xenon este de 6-8 ori mai mare decât cea a becului de halogen, ceea ce însemna intreaga perioada în care autovehiculul este detinut de un proprietar.

In cât timp atinge lampa de xenon puterea de luminare maxima?
Dupa circa 5 secunde, avem la dispozitie 90% din puterea totala, iar dupa aproximativ un minut puterea totala.

Care este tensiunea pe care o necesita?

La aprindere, electronica produce o tensiune de circa 25.000 V, iar scazând intensitatea curentului, o stabilizeaza la aproximativ 85 V.

De ce este albastra lumina xenon la pornire?

Dupa aprindere, lumina este puternic albastra pâna la evaporarea sarurilor metalice aflate în globul de sticla cuart, dar dupa câteva secunde acestea se evapora si lumina becului se albeste.

Ce contine setul?
Becuri cu dulii corespunzatoare, sistemul electronic, elemente de fixare, cabluri, suruburi, instructiuni de instalare, certificat de garantie. Tot ceea ce este necesar pentru instalare.

Transformarea este reversibila?
Lampa de halogen originala poate fi reamplasata în câteva minute.

Setul poate fi transpus în urmatoarea masina pe care o voi avea?
Bineinteles ca da. Daca nu coincide dulia becului, aceasta este singura piesa pe care va trebui sa o cumparati.